Матеріали для будівництва → Новини

ТД Марафон » Матеріали для будівництва » Новини » Будівельним компаніям дозволили реєструвати в БТІ незавершене будівництво

Будівельним компаніям дозволили реєструвати в БТІ незавершене будівництво

Президент Віктор Ющенко підписав Закон «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», яка містить «революційні» норми. Новий закон дозволяє будівельним компаніям проводити у Бюро технічної інвентаризації (БТІ) державну реєстрацію права власності на об'єкти незавершеного будівництва. Крім того, дозволено проводити в БТІ навіть частини таких об'єктів для подальшого продажу або передачі в іпотеку.

Закон містить новий механізм придбання новобудов. Тепер передбачено довгострокову програму викупу житла на первинному ринку нерухомості строком до 30 років, а також можливий варіант оренди з подальшим викупом.

За словами директора департаменту маркетингу будівельно-інвестиційної компанії «Київ Житло-Інвест» Володимира Германова, такий закон потрібен, але запроваджується він непослідовно. «Найважливіше, що досі ніхто до ладу не сказав, за якими критеріями визначатиметься ступінь готовності об'єктів незавершеного будівництва. Не кажучи вже про те, що поки що навіть не існує повного переліку недобудов у всіх регіонах, – вважає Володимир Германов.

Щодо можливості оренди нового житла з подальшим викупом, то глава департаменту оптимістично відгукнувся про нововведення. «Це дуже цікаве та гарне нововведення, здатне дійсно вплинути на ситуацію. Поки що мало завершених об'єктів, де залишаються нереалізовані квартири. А от у тих сотнях і навіть тисячах будинків, будівництво яких заморожено, непроданої житлоплощі буде багато, адже протягом найближчих двох-трьох років покупців на первинному ринку буде мало. Отже, забудовнику доведеться шукати нові способи залучення мешканців до своїх будинків. Фактично закон легалізує механізм здачі в оренду квартир у новобудові, надаючи людині можливість поступово перетворитися з орендаря на власника, – наголосив Володимир Германов.

Тим часом, щоб здати житло в оренду з викупом, будинок має бути зданий в експлуатацію, оскільки орендувати житло в недобудованому будинку ніхто не буде. Тому нова норма закону про реєстрацію в БТІ об'єктів незавершеного будівництва є дуже актуальною.