Матеріали для будівництва → Новини

ТД Марафон » Матеріали для будівництва » Новини » Держава надаватиме кредити на добудову житла насамперед фізичним особам

Держава надаватиме кредити на добудову житла насамперед фізичним особам

Про це заявив міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда, повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду. За його даними, 80% недобудованих житлових об'єктів фінансується за рахунок фізичних осіб, решта 20% - за рахунок юридичних осіб. Тому пріоритетом держави буде надання кредитів насамперед фізичним особам. Забудовники також отримуватимуть кошти на добудову незавершених об'єктів, але отримуватимуть їх на конкурсних умовах.

Міністр навів приклад: якщо вартість одного квадратного метра житла в регіонах становить 4 тис. гривень, то кошти на завершення розпочатого будівництва отримає той забудовник, який готовий будувати за найнижчою ціною.

“Це буде зроблено для того, щоб раціональніше використовувати державні кошти, передбачені на такі цілі, і щоб уникнути звинувачень”. – наголосив Василь Куйбіда.

Раніше Мінрегіобуд назвав вимоги до компаній-забудовників, яким держава виділить кошти на добудову житлових об'єктів. За словами Дмитра Ісаєнка, заступника міністра регіонального розвитку та будівництва, першою вимогою буде ступінь готовності будівлі (70% і вище), другою – другою. ціна квадратного метра, і третім – визначення того, на що забудовник витратив кошти, які вже були вкладені у будівництво даного об'єкта.

Нагадаємо, раніше міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда заявляв про те, що на добудову об'єктів ступенем готовності понад 50% знадобиться 10 млрд. гривень.

“На 1 грудня 2008 року Міністерством проаналізовано інформацію щодо 2711 об'єктів незавершеного будівництва, з яких мають ступінь готовності більше 50% 1102 об'єкти. На завершення таких об'єктів необхідно залучити кошти понад 10 млрд. гривень. Це дозволило б ввести в експлуатацію майже 5,4 млн. квадратних метрів житла, що становить орієнтовно 90 тис. квартир з урахуванням незавершеного будівництва”, - заявив він.

Верховна Рада ухвалила закон про стабілізацію ситуації на ринку нерухомості, який передбачає завершення будівництва житлових об'єктів охоче понад 70%, потім понад 50% за державні кошти.