Матеріали для будівництва → Новини

ТД Марафон » Матеріали для будівництва » Новини » У Києві вимагають знесення історичних будівель

У Києві вимагають знесення історичних будівель

Інвестори будівництва п'ятизіркового готелю по вул. Велика Васильківська, 35, 37 у Києві, яка працюватиме під брендом Radisson та включена до переліку об'єктів з підготовки України до проведення EURO-2012, не відкидають можливості відмови від цього проекту у разі компенсації з боку держави їхніх витрат. Про це повідомив президент компанії ТОВ “Фірма “Дубль W” (Київ), яка виступає девелопером та співінвестором проекту, член ради директорів Української будівельної асоціації (УБА) Володимир Горащенко.

“Якщо уряд, місто тощо. скажуть, що такий проект реалізовувати не можна, і ми вам компенсуємо гроші, то “окей”. Але з інвестором також треба чинити законно. Якщо йому видали векселі на те, що робіть, відселіть людей, а коли ми їх відселили і все викупили, тепер кажуть не можна, то у всіх цивілізованих країнах тут у нас правозахисники є, треба захищати інтереси не лише одного боку, а й другого, та вона винна гроші назад», - сказав він.

За словами В.Горащенка, останніми днями в пресі активно обговорюється питання про те, що розташовані на вул. Велика Васильківська, 35, 37 будівлі є пам'ятками архітектури (зокрема, у будинку №35 проживав єврейський письменник Шолом Алейхем) та їх не можна зносити. Водночас, за словами В.Горащенка, він має у своєму розпорядженні відкритий лист від київської єврейської громади, в якому зазначається, що згаданий факт недостовірний і використовується виключно для перешкоди будівництву. Г.Горащенко також зазначив, що на сьогоднішній день будинок №35 знесено, а біля будинку №37 упав фасад.

За словами В.Горащенка, загальна сума інвестицій у будівництво готелю оцінюється на рівні $200 млн., при цьому він повідомив, що інвестори вже витратили понад $25 млн. власних коштів та понад $20 млн. банківських коштів на реалізацію цього проекту. При цьому В.Горащенко не озвучив інвесторів проекту. Девелопером будівництва виступає ТОВ “Фірма Дубль W” готелі Radisson SAS у Києві.

Раніше Київська міськрада на пленарному засіданні в середині грудня 2008 року ухвалила рішення про продаж ТОВ “Київ Житло-Інвест Менеджмент” земельної ділянки площею 0,44 га на вул. Червоноармійській, 35, 35б, 37 у Печерському районі для будівництва готельного комплексу за 11,038 млн. грн.

За інформацією Української будівельної асоціації, мешканцям аварійного будинку №37 надано рівноцінне житло, викуплено службові, офісні та торговельні приміщення, сплачено кошти за нежитлові приміщення до Печерської районної адміністрації Києва, укладено договір оренди земельної ділянки та придбано права власності на неї.< /p>

У листі також зазначається, що на сьогоднішній день вже підписано меморандум та фінансові документи про участь у цьому проекті готельної мережі Radisson, деяких скандинавських урядових інвестфондів, трьох міжнародних фінансових установ, а шість міжнародних компаній, незважаючи на фінансову кризу, вже сьогодні приймають участь у реалізації інвестиційного проекту.